Pomodoro tekniğini yanlış kullanıyor olabilir misin?
- mindeakisiselgelisim
- 26 Eki 2023
- 2 dakikada okunur

Pomodoro tekniği Francesco Cirillo'nın domates şeklindeki zamanlayıcıdan ilham alarak oluşturduğu bir çalışma zaman yönetimi tekniği.
4 kere uygulayacağınız 25 dakika çalışma sürelerinin ilk üçünün aralarında 5 dakika mola verip 4. çalışma süresinin sonunda ise 15- 20 dakika olarak belirtilen uzun bir mola veriyoruz. İstenildiği takdirde bu döngüyü tekrar baştan uygulayabiliyoruz. Bu teknik ile anlamakta ya da yapmakta zorlandığınız çalışmaları daha verimli bir şekilde yapabilir daha yüksek verim alabilirsiniz.
Bunun yanında yaptığım koçluklarda gözlemlediğim birkaç izlenimi sizinle paylaşmalıyım;
*Her bireyin odaklanma süresi farklıdır; küçük yaşlarda 25 dakikaya bile ulaşamayan bir çocuğun 25 dakikaya zorlanması ne kadar bıktırıcı olabilecekken lise çağlarında ya da yetişkinlikte aslında daha da uzun süre konsantre olan bireyin sadece teknik bu şekilde belirtiyor diye çalışmasını bölmesi de o kadar dikkat dağıtıcı olabilir. Tekniğin temelindeki 25 dakika ortalama bir süre olarak belirtilmiş kişiler bu süreyi kendi odaklanmalarına göre 30-35 dakikaya 5 dakika ara veya 40-50 dakikaya 10 dakika ara gibi düzenleyebilirler böylece hem çalışma yarıda kalmamış olur hem de kendi dikkat sürenize meydan okumuş olursunuz ki şunu unutmayalım ülkemizdeki sınıflardakinden tutun üniversiteye liseye giriş sınavlarında hiç kimse size bu kadar kısa bir süre vermiyor.
*5 dakikalık aralar aslında sizin hareket etmeniz uzun süre oturan bedeninizi canlandırmanız belki bir kaç esneme hareketiyle kendinize gelmenizi sağlamak için var, bu süreç boyunca uzak kaldığınız bildirimler, mailler önemli notları o an için kontrol edebilmeniz mümkün fakat bu süreyi daha çok dikkatinizi dağıtacak olan telefon/ bilgisayar oyunları vb. şeyler için kullanmanız yararınıza değil daha çok biraz sonra oturduğunuzda derse/ yaptığınız işe odaklanmanızda zorlanmanıza katkıda bulunacaktır.
*5 dakikalık araları nasılsa ara verdim deyip 20 dakikaya çıkarmanız ise dikkatinizi yönelttiğiniz konudan uzaklaştırıp kendinizi başka şeylerle uğraşırken bulmanıza sebebiyet verebilir ve unutmayın bunu yapınca tekniği uygulamış olmuyorsunuz.
*Bu kısmı özellikle sınavlara hazırlanan öğrenciler için belirteceğim; çalışma esnasında cep telefonunuzu ulaşmanız zor olacak, dikkatinizi dağıtamayacak kadar uzak bir noktaya koymak daha verimli çalışmanızı sağlayacaktır. Evet hepimiz sosyalleşmek istiyoruz ( ki buna da biz öğrenci koçluğu yaptığım koçilerimle mutlaka zaman ayırıyoruz ) ama çalışma saatinde sadece çalışmak, sosyalleşme zamanında da o zamanın keyfini rahatça çıkarabiliyor olmak daha çok yardımcı olmaz mıydı?
Unutmayın amacınız belirli kurallara sıkı sıkı bağlanmak değil tabii ki de amacınız belirli bir düzen içinde çalışma ortamı yaratıp bu düzene ayak uydurmak ve bunu hayatınıza yerleştirmek. Bunlar sadece benim karşılaştıklarım siz nasıl farklı dikkat dağıtıcılarla karşılaşıyorsunuz benimle paylaşın.
Comentários